El bàtxelor d’especialització en Infermeria obstetricoginecològica té com a objectiu formar un/a llevador/a, que està reconegut com un/a professional responsable que treballa conjuntament amb les dones per proporcionar el suport necessari, les atencions i consells durant l’embaràs, el part i el puerperi, així com dirigir els naixements sota la seva pròpia responsabilitat i proporcionar atencions al nounat i al lactant. Aquestes atencions inclouen les mesures preventives, la promoció i l’atenció del naixement normal, la detecció de complicacions en la mare i el nen, l’accés a atencions mèdiques o altra assistència adequada i l’execució de mesures d’emergència.
El/la llevador/a assumeix una tasca importat en l’assessorament i l’educació per a la salut, no només per a la dona, sinó també en el si de les famílies i de la comunitat. Aquest treball ha d’incloure l’educació prenatal i la preparació per a la maternitat i es pot estendre a la salut de les dones, la salut sexual o reproductiva i les atencions als nens.
Accés
- Estar en possessió del bàtxelor en Infermeria o equivalent reconegut o homologat al Principat d’Andorra, ser de nacionalitat andorrana o posseir el permís de residència i treball, d’acord amb l’ordenament jurídic andorrà (segons el decret de creació de la titulació publicat al BOPA).
- Haver superat el procés de selecció determinat per la Universitat d’Andorra. Per dur a terme aquest procés de selecció es constitueix una Comissió de selecció formada per cinc membres que valora l’entrevista realitzada a cada candidat, el seu expedient acadèmic i el seu currículum vitae. En el cas de superar aquesta primera part de l’avaluació, els candidats realitzaran una segona part, formada per una prova psicotècnica i una prova de llengua anglesa, castellana i francesa.
Competències
Les persones titulades en el bàtxelor d’especialització en Infermeria obstetricoginecològica per la Universitat d’Andorra són capaces, entre d’altres, d’assolir les competències següents:
- Donar informació i assessorament adequats sobre planificació familiar.
- Diagnosticar l’embaràs i vigilar-lo durant el seu curs normal; efectuar els reconeixements necessaris per a la supervisió del desenvolupament dels embarassos normals.
- Prescriure o assessorar sobre les exploracions necessàries per un diagnòstic precoç de qualsevol embaràs de risc.
- Establir un programa de preparació per als futurs pares per garantir-los la preparació completa per al part i aconsellant-los en matèria d’higiene i nutrició.
- Prescriure certs medicaments.
- Assistir la partera durant el desenvolupament del treball de part i vigilar l’estat del fetus pels mitjans tècnics i clínics apropiats.
- Portar a terme el part normal quan es tracti d’una presentació de vèrtex, incloent-hi, si és necessari, l’episiotomia i, en cas d’urgència, realitzar el part en presentació de natges.
- Detectar en la mare o en el nadó els signes indicadors d’anomalies que necessiten la intervenció d’un metge i assistir-lo, en el cas que aquest intervingui, i prendre les mesures d’urgència que siguin necessàries en la seva absència, en particular l’extracció manual de la placenta, si fos necessària, seguida del reconeixement uterí manual.
- Reconèixer el nadó i proporcionar-li les atencions necessàries, adoptar totes les iniciatives que calgui en cas de necessitat i practicar, si arriba el cas, la reanimació immediata.
- Assistir i supervisar l’evolució de la mare en el puerperi i proporcionar-li l’assessorament necessari en relació amb les atencions al nen a fi de poder garantir el progrés òptim del nounat.
- Realitzar el tractament prescrit pel metge.
- Elaborar els informes que siguin necessaris.
Sortides professionals
Un/a llevador/a pot exercir en qualsevol àmbit, incloent el domicili, la comunitat, els hospitals, les clíniques o les unitats de salut.
Continuïtat d'estudis
El bàtxelor d’especialització en Infermeria obstetricoginecològica dona accés als estudis de segon cicle universitari (màster) als països de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior.