Descripció:
El gener del 2020, des del Consell General es va aprovar “l’Acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica”. En el document es contextualitza la situació climàtica actual que està vivint el planeta i es posa de manifest que el Govern d’Andorra vol donar suport a la declaració de l’emergència climàtica que promou la ciutadania a tot el planeta i, alhora, impulsar les previsions de la Llei 21/2018 del 13 de setembre, d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc).
En aquest context d’emergència climàtica global analitzarem quina és la situació actual a Andorra dins un context pirinenc, tant de la vessant més científica com també en el marc dels acords assumits com a país, i així reflexionar sobre les possibles estratègies d’actuació que com individus i comunitat es poden adoptar enfront del canvi climàtic.
Objectius:
- Comprendre la crisi global climàtica, les seves causes, conseqüències i possibles mesures per fer-hi front.
- Analitzar les conseqüències del canvi climàtic a Andorra, els escenaris futurs, així com les accions que es duen a terme per fer front a aquest fenomen.
- Promoure la reflexió interdisciplinària sobre el model de desenvolupament actual i la seva sostenibilitat.
A qui va dirigit:
El curs va dirigit a professorat, estudiants, professionals i a totes aquelles persones interessades en comprendre i contextualitzar la situació climàtica tant a escala global com local.
Metodologia:
Durant els curs es combinen les explicacions teòriques i pràctiques, amb dinàmiques que permetin comprendre el canvi climàtic i l’abast local de la crisi climàtica global. Les experiències i vivències fomentaran el debat per reflexionar com nosaltres, com a ciutadans i societat, podem ser més crítics i fer front al canvi climàtic.
La llengua vehicular del programa és el català.

Més informació
Programa:
-
Primera sessió:
-
Comprendre el fenomen del canvi climàtic des de l’escala global a una escala local: causes, evidències i impactes. Darrers informes de l’IPCC (Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic).
-
Quin clima té Andorra i com s’està modificant a causa del canvi climàtic.
-
Analitzar els seus efectes i escenaris futurs a Andorra. Com de propers ens trobem d’assolir un escalfament global d’1,5ºC?
-
Polítiques entorn el canvi climàtic: acords internacionals i legislació nacional.
-
-
Segona sessió:
-
Crisi climàtica i transició energètica, des de l’escala global a una escala local.
-
Estratègies d’actuació enfront del canvi climàtic: mitigació i adaptació.
-
Adaptació al canvi climàtic d’alguns sectors estratègics d’Andorra: la salut, el sector primari, l’energia i el turisme.
-
Reflexió entorn del model de desenvolupament actual i el concepte de sostenibilitat.
-
Durada i calendari:
El curs té una durada de 4 hores, que es desenvoluparan en dues sessions a la Universitat d’Andorra d’acord amb el calendari següent:
- Dimecres 9 d’abril de 2025, de 15.30 a 17.30 h.
- Dijous 10 d’abril de 2025, de 15.30 a 17.30 h.
Certificació:
-
Les persones que hagin assistit al 80% del seminari obtindran un Certificat d’assistència.
Grups reduïts:
-
El nombre màxim d’estudiants és de 35, fet que permet que puguin gaudir d’una atenció personalitzada. En cas que hi hagi més de 35 preinscripcions el procés de selecció serà per ordre d’inscripció.
-
El curs s’anul·larà si no hi ha un mínim de 8 inscripcions.
Preinscripció i matrícula:
-
Preinscripció: fins al 26 de març del 2025
-
Matrícula: fins al 2 d’abril del 2025
-
Preu: 90 euros. Aquest preu representa el 80% del cost de la matrícula, donat que Creand Fundació en finança el 20% restant. Els estudiants de formació reglada, el personal de la Universitat d’Andorra i els Alumni tenen un descompte en la matrícula del 92,5%.